Često možemo čuti da na svijetu postoje 2 grupe ljudi, oni koji su online i oni koji su offline. S obzirom da upravo čitate ovaj tekst, vjerojatno spadate u “one” koji surfaju internetom — koji su online. Imajući to u vidu, vrlo je vjerojatno da ste i Vi barem jednom u Google unijeli neke od najpretraživanijih pojmova lani. Pogledajte što je obilježilo prethodnu godinu u Hrvatskoj i u čitavom svijetu.

Evo što smo ”googlali”

Lako je pretpostaviti što su Hrvati najviše pretraživali lani. Prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo u nogometu je ne samo u Hrvatskoj bilo na vrhu ljestvice, već i u svijetu. Građani Hrvatske su takođe često pretraživali nogometaše Dejana Lovrena i Luku Modrića, kao i izbornika Zlatka Dalića.

Na drugom mjestu se našao pojam: “Istanbulska konvencija”, dok je treće mjesto zauzela “Istanbulska nevjesta”. Četvrto mjesto je zgrabio Oliver Dragojević, a sedmo mjesto je dobilo “Rukometno prvenstvo 2018.”.

Svijet

Nakon Svjetskog prvenstva u nogometu, najviše se pretraživao švedski dj “Avicii”, koji je izvršio samoubojstvo u 28-oj godini života. Na mjestu broj 3 našao se reper “Mac Miller”, praćen od “Stan Lee”-a na poziciji broj 4, i filma “Black Panther” broj 5.

Zanimljivo je i da online casina kao što je Spin Palace casino app postaju sve pretraženiji.

Google pretraživač

Statistike pokazuju da se u Google unese 40,000 pojmova u sekundi, što znači 3,5 milijardi pretraživanja za 1 dan. Ove brojke nisu iznenađujuće kada uzmemo u obzir da se Google koristi u gotovo svakom uređaju.

Teško je zamisliti da je i ova kompanija nekada bila start-up, koji je kao i mnogi drugi imao svoje početke u garaži davne 1998. godine. Danas Google zapošljava preko 60,000 radnika u 50 zemalja svijeta. Indeks Google-ovih pretraživanja je čak veći od 100 milijuna GB (gigabajta). Za čuvanje ove količine podataka, bilo bi nam potrebno 100 000 eksternih hard diskova od 1 TB (terabajt). Prema podacima Evening Standard-a, vrijednost ove kompanije je 110,8 milijardi dolara.