Što je intenzivna pulsirajuća svjetlost?

Intenzivnom pulsirajućom svjetlošću, ili skraćeno IPL-om, može se učinkovito riješiti niz dermatoloških problema, bili oni zdravstvene ili estetske prirode. Ova se tehnologija tako koristi za pomlađivanje kože oštećene od sunca, uklanjanje popucanih kapilara (koje izgledaju kao paukova mreža), ublažavanje upalne bolesti akni i uklanjanje dlačica. U posljednje vrijeme koristi se i kod bolesti očiju za liječenje sindroma suhog oka.

IPL depilacija

U posljednje je vrijeme sve popularnija IPL tehnologija uklanjanja dlačica. Ona postoji u verziji za kućnu primjenu, ali i u profesionalnoj varijanti koja se primjenjuje u specijaliziranim klinikama. IPL je dugotrajna tehnika uklanjanja neželjenih dlačica s tijela kojom se umanjuje rast dlake. Tijekom IPL tretmana koriste se impulsi svjetlosti koncentriranih na jednu točku, na folikul dlake. Folikul se zagrijavanjem korijena dlake oštećuje i time se otežava njezin ponovni rast. Kod tretmana je ključna boja kože i dlačica, a najbolje djeluje na svijetloj koži s tamnim dlakama, a osobama s tamnijom kožom se ne preporučuje. Kako bi se postigla maksimalna sigurnost, IPL ima niz sigurnosnih značajki koje filtriraju kratke valove, a osobito ultraljubičastu svjetlost koja bi mogla oštetiti tkivo.

Primjena na tijelu

IPL se može primijeniti na svim dijelovima tijela. Dosadašnja iskustva specijalista iz klinika koje nude ove tretmane govore o području bikinija, nogama, pazusima, nadusnicama i bradi kao pet najčešćih mjesta kod žena, dok muškarci najčešće tretiraju leđa, ramena, vrat i prsa.

Laser i IPL

Valja napomenuti kako se IPL razlikuje od lasera. Pri IPL tretmanu svjetlo je pod visokim naponom i sadrži više valnih duljina, pa se u tome razlikuje od lasera koji za sličan tretman depilacije koristi jednu, fiksno određenu zraku, odnosno valnu duljinu. Oba tipa tretmana djeluju isključivo u fazi aktivnog rasta dlačice, pa je stoga potrebno provesti niz vremenski odvojenih tretmana za postizanje rezultata. Također oba tipa tretmana imaju svoje prednosti i nedostatke, a glavna prednost intenzivnog pulsirajućeg svjetla je u tome to što je manje bolna.