Sigurnost

Razriješimo na početku dilemu je li daljinski upravljač siguran za ljude. Odgovor je – jeste. Jer riječ je o običnoj LED lampici, s razlikom da infracrvena svjetlost emitira manje energije od svjetlosti vidljive ljudskome oku. Ljudsko oko ne može detektirati infracrvenu svjetlost, pa tako čak i ako pritisnete tipku na upravljaču dok gledate u LED diodu, nećete ništa vidjeti.

Daljinski upravljač nema žice, već šalje signale elektromagnetskim valovima putem zraka prema uređaju kojime upravlja. Kako bi funkcionirali, daljinski upravljači koriste infracrvenu svjetlost, nevidljivu crvenu svjetlost kakvu odašilju topli predmeti. Na vrhu daljinskog upravljača nalazi se mala LED dioda koja emitira svjetlost iz koje izlaze infracrvene zrake, a na prednjem dijelu televizora nalazi se mali infracrveni detektor svjetlosti. Kada pritisnete tipku na daljinskom upravljaču, zraka putuje od njega do TV-a brzinom svjetlosti i detektor ga registrira.

Prepoznavanje uređaja i funkcije

Daljinski upravljač po kodovima identificira uređaj kojim upravlja, a ima i način kako slati signale od svakog od dugmića kako bi ih televizor mogao dekodirati. Infracrveni daljinski upravljači napajaju se relativno niskom strujom i odašilju signale do maksimalno dvadeset metara, ali često i puno manje. Kao i vidljiva svjetlost, infracrvena odašilje relativno nisku energiju elektromagnetskog zračenja i, za razliku od radiovalova, ne može proći kroz zidove. Tako je nemoguće susjedu koji na igraćoj konzoli igra Spin Palace slučajno upaliti ili ugasiti uređaj.

Infracrveni daljinski mogu upravljati TV i drugim uređajima samo na malu udaljenost jer je LED-ica na upravljaču mala, kao i prijamnik na TV-u. Infracrvena energija se lako raspršuje po putu i zato je potrebno da je upravljač što bliže uređaju i usmjeren izravno prema njemu.

Za upravljanje na većem razmaku, potrebno je koristiti drugačiji sustav. Radio signali mogu putovati puno dalje od infracrvenih, osobito kod snažnih odašiljača. Ukoliko želite upravljati s uređajima iz drugih soba, postoje upravljači koji koriste radiofrekvencije za dalji doseg. Osim toga, radioupravljačima s antenom možete upravljati vozilima i robotima.