Gotovo svatko zna o opasnosti pametnih telefona, ali obično je razgovor usmjeren na nedostatak pažnje ili slabljenje obiteljskih veza i krađu kvalitetnog vremena s obitelji. No, Odjel za javno zdravstvo u Kaliforniji (CDPH) objavio je potrebu da se ti telefoni drže dalje od tijela, jer njihovo zračenje može uzrokovati karcinom. Ovo iznenadno otkriće zapravo se temelji na istraživanju od prije 8 godina, iz 2009. godine, čiji su rezultati skriveni od javnosti.

Joel Moskowitz, koji služi kao voditelj Medicinskog centra za obitelj i zajednicu na Sveučilištu Berkeley, podnio je tužbu tvrdeći da javnost ima pravo znati o studiji i opasnostima kojima su izloženi korištenjem mobitela. Također treba napomenuti da je ova studija plaćena novcem poreznih obveznika, tako da opravdanje da se to sakrije od poreskih obveznika ne postoji. Sudovi su se na kraju složili s Joelom Moskowitzom, a zabrinjavajući rezultati istraživanja su objavljeni. Postoje zabrinjavajuće posljedice za djecu zbog pretjeranog izlaganja pametnim telefonima.

Istraživanja pokazuju da prekomjerna upotreba pametnih telefona i gledanje zaslona oštećuju mozak uzrokujući atrofiju sive tvari, ugožavajući identitet bijele tvari. Mnogo štete nastaje u prednjem dijelu mozga koji je podvrgnut najdrastičnijim promjenama u ranim tinejdžerskim godinama. Sve to utječe na izgradnju društvenih odnosa i samopouzdanja.

Uznemirujuća nova izvješća koja bi se trebala odnositi na svaku obitelj, gdje se koriste pametni telefoni od strane djece, jeste povećana stopa socijalne izolacije, depresije, suicidalnih misli pa čak i samoubojstva.

Ograničite vrijeme korištenja pametnih telefona

Vrijeme je da se ozbiljno shvate ograničenja potrebna djeci tijekom korištenja pametnih telefona. Roditelji mogu eliminirati rizik kod svoje djece od poremećaja u strukturi i funkciji mozga, ograničavajući vrijeme na dva sata dnevno ili manje.

Francuska je recimo u procesu potpune zabrane mobitela za niže i srednje škole. Druga mogućnost jeste da škole ustupaju elektroničke uređaje, koji su ograničeni na školski ili samostalni rad. Treće, ali možda najvažnije, jeste educiranje mladih o pravilnom korištenju pametnih telefona.