Znanstvenici nisu sigurni da tehnologija uništava naš mozak, ali su prilično sigurni da uzrokuje ovisnost i može dovesti do depresije.

Cijeli dan, isprepadani smo uznemiravanjima i upozorenjima s naših uređaja. Pametni telefone zvone da nas probude, poruke e-pošte pristižu, obavijesti od suradnika i dalekih prijatelja iskaču na našim zaslonima. Takvi prekidi izgledaju logično našim umovima, jer želimo pomoć tehnologije u našim zauzetim životima.

Naša tijela imaju drugačiji pogled: ta stalna upozorenja potresaju naše hormone stresa, naši se otkucaji srca ubrzavaju, znojne žlijezde se šire, a mišići se skupljaju. Takav odgovor tijela nas upozorava nas na nadolazeću opasnost.

Endokrinolozi tvrde da obavijesti naših pametnih telefona treniraju naš mozak da bude u stalnom stresu. A takvo stanje znači da prefrontalni korteks, dio našeg mozga koji se obično bavi nekima od najviših kognitivnih funkcija, potpuno nestaje i zapravo se isključuje.

Uzrokuju li pametni telefoni rak?

Interphone studija je bila studija slučaja koja je ispitivala učinke korištenja mobilnih telefona na rizik od tumora mozga. Studija je pokazala da nije došlo do povećanja rizika za dva tipa tumora, glioma i meningioma, uslijed korištenja mobitela. Studija je pokazala da postoji povećan rizik od glioma ukoliko se radi o najvišem stupnju izloženosti, ali izvjesne pogreške i pristrasnosti u studiji ne pomažu u donošenju točnog zaključka.

Međutim, još uvijek postoji zabrinutost zbog povezanosti između mobitela i raka, tumora mozga i drugih vrsta bolesti. Dokazi iz epidemioloških studija ne pokazuju vezu između upotrebe pametnih telefona i tih bolesti. Ako ste zabrinuti zbog ionizirajućeg zračenja koje emitiraju telefoni, ograničite vrijeme upotrebe i koristite slušalice tijekom razgovora. Odaberite mobilni uređaj koji ima nisku ocjenu SAR. SAR označava specifičnu razinu apsorpcije. To je mjera brzine kojom tijelo apsorbira zračenje tijekom razgovora.

Nikada nemojte spavati u blizini pametnoga telefona. Bežični internet palite samo kada ga trebate. Tijekom uspostavljanja poziva odmaknite mobilni telefon od uha, a kada ste van nemojte ga nositi uz tijelo.