Tinedjžeri koji puno razgovaraju telefonom i drže mobitele na desnom uhu, postižu lošije rezulate u jednoj vrsti testa memorije. To oštećenje pamćenja može biti posljedica zračenja koje telefoni koriste da bi nas povezali u pokretu.

Gotovo sedam stotina švicarskih tinejdžera sudjelovalo je u testu figuralnog pamćenja. Taj tip memorije nam pomaže da se prisjetimo apstraktnih simbola i oblika. Tijekom godine, tinejdžeri su dva puta sudjelovali u testovima memorije. Svaki put su imali jednu minutu da zapamte trinaest parova apstraktnih oblika. Zatim im je iz svakog para prikazan po jedan predmet i zamoljeni su da ga usklade s jednim od pet ponuđenih oblika.

Istraživači su također ispitali mlade kako koriste mobilne telefone. I dobili su podatke o pozivima od telefonskih tvrtki. Istraživači su te podatke koristili da bi ocjenili koliko dugo su tinejdžeri koristili svoje telefone, što je omogućilo istraživačima da izračunaju izloženost zračenju svake osobe tijekom razgovora.

Zašto bi jedna vrsta memorije mogla biti povezana s korištenjem mobitela?

Svi mobiteli ispuštaju energiju u obliku radiofrekvencijskih elektromagnestkih polja. Radio i TV emisije također koriste tu vrstu energije, isto vrijedi za mikrovalne pećnice i druge kućanske aparate. Ta energija nosi informacije između telefona, u obliku poziva ili poruka. Takvo zračenje može doprijeti do ljudskog tijela i ono može apsorbirati dio te energije.

Tinejdžeri su postigli slične rezultate na testovima figuralne memorije iz godine u godinu. Ali oni koji su držali svoje telefone uz desno uho i bili izloženi većem zračenju imali su slabije rezultate.

Stručnjaci tvrde da je to povezano sa različitim centrima za pamćenje u mozgu. Centri za sposobnost pamćenja oblika nalaze se u blizini desnog uha.

Veza između procijenjene doze zračenja i pada memorijskih sposobnosti nije bila jaka. Tinejdžeri su mislili da provode mnogo više vremena razgovarajući telefonom nego šo su zapravo činili. Istraživači nisu imali evidenciju poziva za neke od mladih u istraživanju. Štoviše, korelacija između tih dviju stvari ne dokazuje da je neka uzrokovala drugo, a ove rezulate treba smatrati preliminarnim dokazom.