Nove aplikacije za pametne telefone i prateći uređaji, kao što su mjerači glukoze u krvi ili manžete za krvni tlak, koji bežično šalju podatke telefonima, stavljaju te podatke izravno u ruke pacijenta. Neki od ovih telefona i pratećih uređaja mogu dobiti točna očitanja iz tijela, ali poboljšavaju li zdravlje ljudi? Neke studije pokazuju gdje bi mogle napraviti razliku.

Mnoge aplikacije tvrde da mogu pomoći ljudima da izgube težinu ili promijene loše navike, ali možda nisu mnogo korisnije od drugih pristupa. Istraživanje medicinskog časopisa pokazuje da su pacijenti koji su preuzeli aplikaciju za brojanje kalorija izgubili minimalnu težinu nakon šest mjeseci, dok je grupa koja je dobila uputu da odabere bilo koju aktivnost za izgubiti težinu imala slične rezultate. Slično tome, aplikacija ne potiče više mršavljenja od drugih metoda, iako su korisnici marljiviji pri zapisivanju svoje težine od onih koji su koristili papir i olovku.

Međutim, ljudi koju pokušavaju izgubiti težinu uspješniji su ako se povežu sa grupom koja teži istom cilju.

Praćenje kroničnih stanja

Pametni telefone koriste pacijentima koji moraju redovito pratiti tijelo kako bi se nosili sa stanjima poput dijabetesa. Algoritmi na telefonu koriste podatke za određivanje odgovarajućih doza hormona za regulaciju šećera i te informacije šalju uređajima ispod kože koji automatski ubrizgavaju ove hormone.

Pacijenti sa srčanim problemima također mogu imati koristi od pametnih telefona. AliveCore je ploča koja se pričvrsti na stražnju stranu telefona i posjeduje dvije elektrode koje možete staviti na prsa da biste izmjerili otkucaje srca i otkrili nepravilnosti. Uz prateću aplikaciju možete vidjeti vizualni prikaz vašeg elektrodijagramskog snimka i aktivnosti srca u odrđenom vremenskom periodu i poslati te podatke svom liječniku.

Istraživanja pokazuju da pametni telefoni mogu biti učinkoviti u pomaganju osobama s kroničnim bolestima poput dijabetesa i nepravilni otkucaji srca, te mogu biti korisne za pitanja mentalnog zdravlja. Manje su jasne prednosti korištenja pametnih telefona u promicanju zdravog načina života.