1,41 milijarde pametnih telefona

Pretpostavlja se da svjetsko tržište pametnih telefona neće zabilježiti rast u 2019.-oj godini. Ove godine će se proizvesti 1,41 milijarde telefona, što je za 3,3% manje nego prošle. Analiza TrendForce-a pokazuje da je to posljedica opale potražnje, kao i drugih negativnih čimbenika.

Analitičari TrendForce-a također navode da će potražnja opasti zbog nedostatka inovacija, odnosno značajnijih novih funkcija. Očekuje se pad proizvodnje za 5% na godišnjoj razini, između ostalog zbog trgovinskih netrpeljivosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Napominje se da je i rast velikih svjetskih gospodarstava usporio, što znači da je i sama potražnja opala.

TrendForce je procijenio da će u 2019. godini najveći udio na tržištu pripasti Samsung-u (iz Južne Koreje): 20%, praćen od kineskog Huawei-a sa 16% i američkog Apple-a s 13%. TrendForce analitičari također smatraju da bi od ova 3 natjecatelja jedino Huawei mogao zabilježiti rast u proizvodnji.

Kada je riječ o Samsung-u, proizvodnja bi mogla opasti za 8% (na 293 milijuna pametnih telefona), a najteže je pogođen Apple, s mogućim padom proizvodnje za čitavih 15%.

TrendForce nije jedina analitička kompanija koja je procijenila opadanje proizvodnje u svijetu pametnih telefona. Kompanija Strategy Analytics je još ranije objavila da bi u 2019-oj godini prodaja smartphone-a mogla opasti za 0,6%.

Svijet bez pametnih telefona?

Znanost i tehnologija su u neprestanom razvoju, i iako je teško zamisliti svijet bez naših malih računala, i ona će jednog dana izumrijeti isto kao strojevi za faks. Ove vizije budućnosti nisu ništa novo. Imali smo priliku da ih čujemo od Microsoft-a, Elon Musk-a i drugih kompanija.

Pitanje koje si sad možemo postaviti je: “Što očekivati od budućnosti”? Sasvim je sigurno da tehnologija neće ostati vječno u našim džepovima. Računala će se (u ne tako dalekoj budućnosti) stopiti sa čovjekom – biti dio čovjeka. Kakve će biti posljedice toga i što će to zapravo značiti za pojedinca, samo vrijeme može pokazati.