Blagdani su najljepši dio godine, ali bolesti ne uzimaju slobodne dane. Ovo su naši prijedlozi kako da ostanete zdravi tijekom praznika.

Izbjegavajte prejedanje

Period od Božića do Nove godine odlikuje mnoštvo hrane, koji može uzrokovati probavne smetnje, zato izbjegavajte prejedanje. Najbolji način za sprječavanje ovih probavnih smetnji jeste kontroliran unos hrane na način da jedete sporije, jer mozak treba dvadesetak minuta da bi nas obavijestio da smo siti. Također, treba polagano jesti predjela, deserte i umake, a ostaviti mjesta za zdravije izbore kao što su povrće i konzumacija više vode koja će pomoći u probavi.

Ostanite fizički aktivni

Tijekom blagdana ne smijemo zapostaviti ni fizičke aktivnosti. Vježbanje pomaže da se riješimo stresa i zaboravimo svakodnevne brige. Čak se preporučuje da povećate razinu tjelesnih aktivnosti zbog obilatije trpeze tijekom praznika.

Spriječite infekcije

Rukovanje, zagrljaji i poljupci su sjajni načini za širenje infekcija, spriječite ih čestim pranjem ruku i ne diranjem očiju, usta i nosa. Pokušajte držati se na distanci od ljudi koji su prehlađeni i imaju druge simptome. Jedan kašalj ili kihanje mogu poslati tisuće kapljica sline u zrak. Držite malu bocu antibakterijskog gela pri ruci kako biste se zaštitili od mnogih virusa s kojima ćete sigurno doći u kontakt tijekom blagdana.

Smanjite unos alkohola

Nema sumnje da postoje razne prilike za zdravice i podizanje čaše sa obitelji i prijateljima tijekom blagdana, ali višak alkohola može imate više efekata na organizam od samog mamurluka. Žene bi trebale ograničiti konzumaciju alkohola na dvije čaše dnveno, a muškarci na tri. Sve dok tjedna konzumacija ne prelazi deset čaša bit ćete uredu.

Pronađite vremena za sebe

Ako se osjećate umorno riskirate da se iscrpite i povećate razinu stresa. Tijekom blagdana trebate uzeti vremena za sebe- između kupovine, kuhanja i gostiju, uzmite nekoliko trenutaka za sebe i raščistite si misli. Izađite u večernju šetnju, poslušajte opuštajuću glazbu i pogledajte film koji već dugo želite.

Ukoliko sami sebi ugodite i sačuvate zdravlje onda vam zasiguno neće zafaliti blagdanskog duha.