Nekada su mikrovalne pećnice imali samo rijetki pojedinci koji su ih mogli priuštiti, i to uglavnom nabavljajući ih u nekoj inozemnoj trgovini bijelom tehnikom, a kada je tehnika došla u punom svom opsegu i u naše domove, postala je u većini kućanstava neizostavnom kuhinjskom opremom. Otada je započela i rasprava o tome je li mikrovalna pećnica sigurna za zdravlje ljudi.

Mikrovalovi

Mikrovalovi su elektromagnetski milimetarski, centimetarski i decimetarski radiovalovi. Odašilju ih svi topli predmeti u prirodi, a upotrebljavaju se u medicini, meteorologiji, industriji, telekomunikacijama (emitiranje televizijskog programa, mobilna telefonija) i, kao što smo spomenuli, u kućanstvima za spravljanje hrane. Mikrovalnu energiju u sebi apsorbiraju i pretvaraju u toplinu materijali koji u sebi sadrže vodu.

Vječna dilema – jesu li mikrovalne pećnice sigurne?

Kada se mikrovalna pećnica koristi u skladu s uputstvima za upotrebu proizvođača, sigurno je i praktično sredstvo za podgrijavanje i spravljanje hrane. Međutim, potrebno je poduzeti neke mjere opreza prilikom izlaganju mikrovalovima.

Sam dizajn ovih pećnica onemogućuje mikrovalovima da izađu iz njih i mogu se emitirati jedino kada su vrata zatvorena, a pećnica uključena. Kod izlaganja tkiva mikrovalovima, ova se energija može apsorbirati u tijelu i proizvesti visoku temperaturu. Najviše su podložni organi poput očiju – jer imaju slab dotok krvi i regulaciju temperature.

Dobra strana priče je u tome da do oštećenja izazvanog toplinom može jedino doći u dugom izlaganju snažnim razinama mikrovalova koje su znatno više od onih koje se mogu izmjeriti u neposrednoj blizini mikrovalne pećnice. Veća je opasnost da vam hrana eksplodira (primjerice jaja u ljusci) ili da dobijete opekline ukoliko nepravilno rukujete s ambalažom u kojoj grijete hranu.

Što kaže WHO?

Prema informacijama stručnjaka iz Svjetske zdravstvene organizacije, hrana skuhana u ovoj pećnici je sigurna, s jednakom razinom nutritivne vrijednost kao hrana ispečena u standardnoj pećnici. Ista organizacija tvrdi da hrana iz mikrovalne pećnice ne postaje “radioaktivnom” niti se energija iz mikrovalova ne zadržava u hrani.