Mediji i javnost često postavljaju pitanje kakvu ulogu imaju video igre u oblikovanju navika, ovisnosti i agresije. Studije su pokazale da nasilne video igre potiču agresivne misli, ponašanje i osjećaje. Takve igre također smanjuju osjetljivost na agresivno ponašanje i empatiju. Što je pojedinac više izložen nasilnim igrama, veća je mogućnost povećanja agresivnog ponašanja.

S druge strane, potvrđeno je da je natjecateljski duh igrača bolji pokazatelj agresije nego samo nasilje u videoigri. Još uvijek je neistraženo da li nasilne igre koje igraju djeca imaju za posljedicu delikventno ponašanje u odrasloj dobi. Za takvu studiju potrebno je mnogo djece i dug vremenski period. Pored toga, jedna od opasnosti leži i u izazivanju ovisnosti o igranju.

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je donijela odluku o popisu sa stanjima mentalnog zdravlja kako bi dodala poremećaj povezan s video igrama, navodeći da će se ponašanje smatrati problematičnim ukoliko značajno mijenja druge oblasti života. Poremećaj se očituje na sljedeće načine: osoba gubi kontrolu nad navikama igranja, daje prednost igranju nad drugim aktivnostima i nastavlja igrati unatoč negativnim posljedicama.

Nasilje na filmu nasuprot nasilnim video igrama

Tri su razloga zbog kojih su nasilne video igre opasnije od nasilja na filmu. Prvo, igranje video igara zahtjeva angažman, dok je gledanje filma pasivna aktivnost. Osobe bolje apsorbiraju nasilje ako su aktivno uključeni. Drugo, nasilni igrači s video igrama imaju veće šanse da se poistovjete s nasilnim karakterom. Ako je lik u igri onaj koji puca, igrač ima istu vizualnu perspektivu kao i ubojica. U filmu pak gledatelji mogu, ali se i ne moraju poistovjetiti s nasilnom figurom. Treće, video igre izravno nagrađuju nasilno ponašanje, na primjer, nagradnim bodovima ili prelaskom na sljedeću razinu, dok tv programi nisu usko povezani s ponašanjem promatrača.

Važno je imati na umu da je izloženost nasilju u video igrama samo jedan od čimbenika rizika za agresivno ponašanje. Psihičke bolesti, štetno okruženje i pristup oružju faktori su rizika za nasilno ponašanje.