FRB ili brza pojava radiovalova

Brze pojave radijskih valova ili FRB-ovi (od engleskog fast radio bursts) jedna su od najzagonetnijih novijih otkrića iz područja astrofizike. Riječ je o kratkim i snažnim pulsevima radiovalova koji najvjerojatnije dolaze iz područja udaljenog jednu i pol milijardu svjetlosnih godina. Prvi put su slučajno primijećeni 2007. godine, drugi put 2015. uz pomoć radioteleskopa Arecibo u Portoriku. I ponovno u ljeto 2018.

Znanstvenici još uvijek nisu sigurni što ih uzrokuje. Zajedničko im je što traju djelić sekunde, nemaju predvidiv obrazac pojavljivanja i dolaze iznenada, a neobično je bilo što su do sada uvijek dolazili iz različitih izvora i iz međusobno udaljenih galaksija. Ovo zadnje obara teoriju o svemirskim brodovima jer je malo vjerojatno da bi se tako jako udaljena područja međusobno tako dobro koordinirala, tako da je vjerojatno riječ o prirodnim pojavama.

Otkriće rijetkog ponavljajućeg FRB-a

Međutim, kanadski znanstvenici ljetos su uočili jedan FRB koji se ponovio iz istoga izvora unutar nekoliko tjedana. Uz pomoć teleskopa CHIME znanstvenici sa Sveučilišta McGill u Kanadi 9. su siječnja izvijestili o pojavi drugih ponavljajućih brzih pojava radijskih valova ili FRB-ova (od engleskog fast radio burst). Inače, teleskop CHIME (što je akronim od Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) novi je radioteleskop koji je dizajniran kako bi otkrio odgovore na važna pitanja iz astronomije i ima najveći sustav za obradu signala na cijeloj Zemlji. Pojave 13 FRB-ova primijećene su tijekom ljeta 2018. godine, a jedna od njih je bila ponavljajuća. Znanstvenici su ovaj FRB nazvali “ponavljač”. Uzbudljiva je i spoznaja da je CHIME radio samo malim dijelom svojih kapaciteta, pa se očekuju nova otkrića s novim istraživanjima, osobito jer se smatra da se dnevno pojavljuje oko tisuću brzih pojava radiovalova.

Više izvora i više ponavljanja znači i bolju mogućnost njihova shvaćanja. Bile to crne rupe, neutronske zvijezde ili, što je mnogima uzbudljiva ideja, izvanzemaljci, riječ je o novootkrivenom i neistraženom fenomenu. A čim je nešto tajanstveno, dodatno dobiva na privlačnosti.