Dječji osjeti i tehnologija

Uređaji koje koristimo u svakodnevnom životu utječu i na djecu i na njihov razvoj sluha i vida. Kada djeca provode puno vremena uz elektroničke uređaje, oni promatraju video uratke i slušaju dosta glasne melodije ili zvukove. Osobito ako nose slušalice koje nemaju sigurnosne postavke do koje razine glasnoće smiju ići.

Sluh

Redovito slušanje glasnih zvukova, bilo glazbe ili nečega drugog, osobito je opasno za dječji sluh koji je još u razvoju i koji se može tako trajno oštetiti. Djeca i mladi jako često nose playere i svoje pametne telefone i putem njih slušaju glazbu na slušalicama hodajući gradom. Ali to nije jedini izvor buke. Kafići, utakmice, koncerti, glazbeni festivali, sve su to mjesta gdje su mladi izloženi jako visokim zvučnim razinama.

Vid

Što se tiče vida, primjetan je porast stanja kao što su kratkovidnost ili sindrom suhoga oka. Smanjeno treptanje dovodi do suhog oka, čime se njegova površina oštećuje i na taj način pogoršava sam vid. Velika je vjerojatnost da je jedan od glavnih uzroka ovome stanju pretjerano korištenje mobitela, tableta i gledanje televizijskih ekrana. Drugi uzroci se mogu tražiti i u povećanom čitanju iz tradicionalnih medija poput knjiga.

Što učiniti?

Dječji sluh i vid treba redovito odmaranje od tehničkih uređaja. Stoga je potrebno provoditi barem neko vrijeme izvan kuće, u prirodi. A elektroničke uređaje ograničiti na određeno vrijeme tijekom dana i obavezno uvesti njihovo nekorištenje tijekom zajedničkih aktivnosti poput ručka. A kada se koriste potrebno je namjestiti ih na optimalne postavke visine, svjetlosti i udaljenosti. Povrh toga treba poticati djecu na odmaranje od njih svakih dvadesetak minuta i podsjetiti ih da trebaju treptati. Ili primjerice poslije igranja igrica, neka se odmore nakon svake razine i pogledaju kroz prozor ili negdje u daljinu kako bi se oko fokusiralo i na dalje predmete, a uši odmorile od mnoštva zvukova. Ne bi bilo zgorega upozoriti djecu da stišaju izvore glasnih zvukova. A povrh svega, vi postavite primjer vlastitim ponašanjem.